Friday, 19 November 2010

Unit Trust

What is Unit Trust?

unit trust is a form of collective investment constituted under a trust deed.
Unit trusts are open-ended investments; therefore the underlying value of the assets is always directly represented by the total number of units issued multiplied by the unit price less the transaction or management fee charged and any other associated costs. Each fund has a specified investment objective to determine the management aims and limitations.(Source: Wikipedia)

Unit trust atau saham amanah sebenarnya adalah satu tabungan wang (pool of money) yang mana terdiri daripada pelabur-pelabur persendirian atau syarikat/ koperat. Jadi, wang anda akan dikumpulkan bersama pelabur-pelabur lain sehingga menjadi jumlah yg besar dan akan dilaburkan ke dalam pelbagai saham ekuiti dan bon.. 


Tabung wang ini akan diuruskan oleh 'Professional Fund Manager'. Tugas Fund Manager ini adalah melaburkan wang para pelabur bagi memastikan pelabur beroleh keuntungan. Fund Manager akan memecahkan tempat pelaburan supaya dapat merendahkan dan mengawal risiko dalam pelaburan atau istilah yang sering kita gunakan adalah diversificationKepelbagaian ini dapat mengurangkan risiko kerana kita tidak terlalu bergantung kepada satu-satu saham semata-mata.

Selain itu, Fund Manager akan memantau pasaran saham semasa dan akan melaburkan wang para pelabur ke syarikat yang akan memberikan keuntungan. Jadi, sebagai pelabur dalam UNIT TRUST ini, anda tidak perlu risau akan wang anda. Wang anda dijaga dan diuruskan oleh mereka yang pakar dan profesional serta berpebgalaman dalam bidang ini. Tambahan lagi semua urusan Fund Manager akan dipantau oleh pihak ketiga atau Trustee. Manakala Trustee akan dipantau oleh Security Commision. Yang paling utama segala urusan ini adalah berdaftar di bawah Bank Negara Malaysia. Jadi, anda tidak perlu ragu-ragu untuk memulakan langkah pertama anda dalam mencipta tabungan duit anda bersama saham amanah atau UNIT TRUST.Dan, jika anda melabur dalam UNIT TRUST berlandaskan syariah, wang anda hanya dilaburkan ke dalam saham-saham yang mematuhi tuntutan syariah (Syariah compliance) dan islamic bond sahaja. Ini adalah salah satu tugas Trustee iaitu memantau Fund Manager,ke mana wang anda dilaburkan.


Untuk keterangan lebih lanjut anda boleh layari laman web CIMB Wealth Advisors berikut: http://www.cwealthadvisors.com.my
Semoga segala maklumat yang dikongsi dapat memberi manfaat pada anda semua.

Jika anda berminat untuk melabur, anda juga boleh hubungi saya.

Nurdiyana Yaccob
Agency Supervisor
CIMB Wealth Advisors Berhad

email: diyanayaccob_cwa@yahoo.co.uk
website: solusikewangan.blogspot.com
h/p: 019-281 7763


1 comment:

  1. apa procedure untuk conventional and islamic

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...